Food Tech Performance Marketing case study

Uvod

Gruntek je hrvatski food tech startup koji proizvodi lokalno, sezonsko i eko povrće na koje se korisnici mogu pretplatiti i primati košaricu svježe ubranog povrća svaki tjedan od travnja do prosinca na svoju kućnu adresu ili na punkt dostave. Ovaj case study istražuje performance marketing taktike koje su primijenjene na Gruntekove kampanjame kako bi se riješili određeni izazovi i povećao broj mjesečnih pretplata.

Izazovi

Gruntek se suočio s nekoliko izazova vezanih uz svoje digitalne oglašivačke kampanje:

 1. Nije bila postavljena digitalna analitika niti praćenje konverzija: Njihov tim za oglašavanje i menadžment nisu pratili konverzije putem Google Analyticsa 4 ili Meta ads platformi.
 2. Izostanak testiranja različitih ciljnih skupina: Korištena je samo ciljana publika temeljena na interesima bez testiranja drugih tehnika ciljanja poput sličnih publika, popisa kontakata itd.
 3. Oglasi nisu pokrivali različite faze customer journeya: Korištena je samo reklamna poruka za dno lijevka (bottom-of-the-funnel, BOFU).
 4. Nedostatak autentičnih slika, vizuala i oglasa: Nije oglašavan autentičan sadržaj sadržaja (npr. fotografije farme, povrća, košara…) i opušteni, konverzacijski copy oglasa.

Rješenje

Kako bi riješili spomenute probleme, Gruntekov interni marketinški tim i tim XAIPE-Morandini (social media & content manager, digital analytics manager i performance marketing manager) pristupili su procesu restrukturiranja oglašivačkih računa i strategije.

Pristup restrukturiranju ad accounta

 1. Napredno e-commerce praćenje analitike
  • Google Tag Manager, Google Analytics 4 (GA4), and Meta Pixel su pravilno implementirani.
  • kreiran je Looker Studio report koji skuplja i vizualizira podatke iz svih izvora podataka (organic i direct, Google Ads, Meta ads, MailChimp…).
  • Na temelju dostupnih podataka, proveden je audit trenutnog stanja – činio je temelj za donošenje svih sljedećih odluka.
 2. Testiranje različitih target publika
  • U početku su korištene Metine (Facebook i Instagram) publike prema interesima kako bi se sakupio inicijalni promet, podaci i konverzije.
  • Nakon dovoljno inicijalnih konverzija (add to carts, kupnji/pretplate), kreirane su slične publike (lookalike audiences) te su primjenjene na kampanje s lošijim rezultatima.
  • Kreirane su targeting grupe oko svih faza customer journeya – interests (TOFU), lookalikes (MOFU), retargeting (BOFU).
 3. Produkcija sadržaja
  • Odrađen je photo-shooting primarnog proizvoda (košarice povrća) na različitim lokacija i iz različitih perspektiva.
  • Odrađen je photo-shooting Gruntekovih farmi gdje se uzgaja povrće za dostavu.
 4. Opušteni, konverzacijski copywriting
  • Napisan je drugačiji copy u pretežito konverzacijskom i opuštenom tone of voiceu kako bi bolje rezonirao s target publikom.
  • Novi copy oglasa se konstantno testira (dva puta ili jednom mjesečno).

Učinak

Nakon implementacije navedenih performance marketing unaprijeđenja, Gruntek je zabilježio značajnije rezultate.

+50% više aktivnih pretplatnika

+20% više social media followersa

2.0 prosječni ROAS

uz +20% viši budžet oglašavanja

Zaključak

Gruntek je uspješno identificirao svoje izazove u oglašavanju te je u suradnji s XAIPE-Morandini uspješno poboljšao svoje poslovne razultate implementacijom analitike i conversion trackinga te performance marketing tehnika. Ne samo što se trebao proširiti i na novo tržište zbog boljih rezultata i rasta broja pretplatnika, Gruntek je i ostvario veću prisutnost na social media kanalima.

S preciznim praćenjem analitike i podatak, Gruntek tako može identificirati i ostala nova potencijalna tržišta.

O XAIPE-Morandini

XAIPE-Morandini je agencija za digitalni marketing specijalizirana za leisure, travel & tourism industriju, posebno za yachting-charter nišu. Mi smo službeni marketinški partner International Charter Expo (najvećeg svjetskog B2B sajma za yacht charter industriju). Posjedujemo duboko znanje i iskustvo o yacht charter industriji.

TELL US ABOUT YOUR IDEAS